Proste równania w ciele Z6
Blacky_PL: Cześć, na studiach pojawiły się proste przykłady równań w ciele Z6, jednak nie rozumiem jak je
rozwiązywać
a)1+x=0
b)1*x=0
c)3+x=0
d)3*x=0
Jak rozwiązywać te równania w Z6 ? Rozumiem że rozwiązanie równania w z6 to nic innego jak
modulo 6−chyba, że się mylę?
jeśli w przykładzie a x=−1 a ciało z6 to liczby od 0 do 5 to jak to rozwiązywać?
Proszę o wskazówki, porady.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
20 cze 11:31
jc: Z
6 nie jest ciałem

1+x=0, x=5 bo 6 | 1+5
1x = 0, x=0 bo 6 | 1*0 = 0
3+x=0, x=3 bo 6 | 3+3
3x=0, x=0 lub x=2 bo 6| 3*0=0 i 6| 3*2=6
20 cze 11:49
Blacky_PL: dziękuję

A czym w takim razie jest z6?
20 cze 11:52
jc: A czym są liczby całkowite lub wielomiany?
20 cze 11:54
Blacky_PL: liczby całkowite to zbiór liczb a wielomiany to sumy jednomianów. Czyli chodzi tylko o to, że
Z6 to po prostu zbiór liczb ?
20 cze 11:56
jc: To pierścienie. Tylko 1 i −1 odwrócisz, tylko wielomian stały ≠ 0 odwrócisz.
W ciele wszystkie niezerowe elementy można odwrócić.
W Z6 nie odwrócisz elementu 3, choć zerem nie jest.
20 cze 12:02
Blacky_PL: dziękuję, czeka mnie solidna powtórka...
20 cze 12:06