układ 2 równań kwadratowych
Filip: jak rozwiazać takie coś?
xy2−x2y+16=0
y2−2xy+16=0
PROSZĘ O POMOC
20 cze 10:44
20 cze 12:06
Mariusz:
4(xy
2−x
2y+16=0)
y
2−2xy+16=0
4xy
2−4x
2y+64=0
| | y2+16 | | (y2+16)2 | |
2y2 |
| − |
| y+64=0 |
| | y | | y2 | |
| | y4+32y2+256 | |
2y(y2+16)− |
| +64=0 |
| | y | |
2y
2(y
2+16)−(y
4+32y
2+256)+64y=0
2y
4+32y
2−y
4−32y
2−256+64y=0
y
4+64y−256=0
(y
2−py+q)(y
2+py+r)=y
4+64y−256
(y
4+py
3+ry
2−py
3−p
2y
2−pry+qy
2+pqy+qr)=y
4+64y−256
y
4+(q+r−p
2)y
2+(pq−pr)y+qr=y
4+64y−256
q+r−p
2=0
p(q−r)=64
qr = −256
q+r = p
2
4qr = −1024
4qr = −1024
| | 64 | | 64 | |
(p2+ |
| )(p2− |
| )=−1024 |
| | p | | p | |
p
6+1024p
2−4096=0
z = p
2
z
3+1024z−4096 = 0
z=u+v
(u+v)
3+1024(u+v)−4096=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3+1024(u+v)−4096=0
| | 1024 | |
u3+v3−4096+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−4096=0
u
3+v
3=4096
u
3+v
3=4096
| | 1073741824 | |
t2−4096t− |
| =0 |
| | 27 | |
| | 1073741824 | |
(t−2048)2−4194304− |
| =0 |
| | 27 | |
| | 256 | |
(t−2048)2−4194304(1+ |
| )=0 |
| | 27 | |
| | 283 | |
(t−2048)2−4194304( |
| )=0 |
| | 27 | |
| | 849 | |
(t−2048)2−4194304( |
| )=0 |
| | 81 | |
| | 2048 | | 2048 | |
(t−2048− |
| √849)(t−2048+ |
| √849) |
| | 9 | | 9 | |
| | 2048 | | 2048 | |
(t−27*2048− |
| √849)(t−2048+ |
| √849) |
| | 9 | | 9 | |
| | 55296−6144√849 | | 55296+6144√849 | |
(t− |
| )(t− |
| ) |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
z = |
| (3√55296−6144√849+3√55296+6144√849) |
| | 3 | |
| | √3 | |
p= |
| √3√55296−6144√849+3√55296+6144√849 |
| | 3 | |
20 cze 21:50
jc: Mariusz, ja uzyskałem coś takiego:
y = 4u
x = 1+ 2u ± √1+4u2
gdzie u jest rozwiązaniem równania
u4+u−1=0
20 cze 22:48
Mila:
Nie wiadomo, czy dobrze przepisane równanie.
20 cze 23:00
Mariusz:
Mila to był układ równań
Jeżeli któreś równanie z tego układu miałoby być źle przepisane to chyba to pierwsze
jc Gdybym przyjął y=4u to dostałbym to samo równanie czwartego stopnia co ty
Po rozwiązaniu równań kwadratowych w programie komputerowym wyszły dobre wyniki
Jak uzyskałeś swój wynik ?
Ja wyznaczyłem 2x z drugiego równania i wstawiłem do pierwszego równania
21 cze 10:31