asd
Dickens: Równanie y'' − 4√yy' = 4 Sprowadzić do równania rzędu pierwszego.
Podstawiam
y' = u(y)
y'' = u'y' = u'u
u'u − 4√yu = 4
Czy tak może być? niby jest to równanie rzędu pierwszego(?) ale cos z tym pozostałym y mi nie
pasuje
proszę o pomoc.
20 cze 09:02
jc: u=u(y), teraz y jest zmienną, a nie ... jakieś x lub t.
−−−
To równanie rozwiązywałbym jednak zwyczajnie, bez żadnych sztuczek.
20 cze 09:14
Jerzy:
Jeśli w poleceniu jest jedynie sprowadzić do równania pierwszego stopnia,
to Twoje rozwiazanie jest OK. Jest tak, jak napisał jc , teraz y jest zmienną.
20 cze 09:23
Dickens: dzieki
20 cze 11:05