kamcio: najłatwiej skorzystać ze wzorku:
| | 1 | | −1 | |
( |
| )'= |
| oraz {f [g(x)] }'=f'[g(x)] * g'(x)
|
| | x | | x2 | |
czyli tylko odpowiednio wstawiamy:
| | −1 | | −1 | |
f'(x)= |
| *(x2−2x)'= |
| *(2x−2)
|
| | (x2−2x)2 | | (x2−2x)2 | |
wystarczy poskracać i już wszystko masz...jest jeszcze drugi wzorek (ten na iloraz), ale tam
trzeba mianownik z licznikiem mnożyć, dlatego dla mnie tutaj jest łatwiej
Zresztą róbta jak chceta, przy tak łatwych polecam po prostu spojrzeć do podobnych przykładów z
zakładki z zadankami − tak na przyszłość