Wspolrzedne biegunowe
ewa: Współrzędne biegunowe.
Czy podstawiając wspolrzedne biegunowe x=rcosγ, y=rsinγ pod taka calke ∫∫xy2(√x2+y2)
otrzymam :
r2(cosγ+sin2γ) ?
19 cze 20:26
Basia:
x*y2*√x2+y2 = r*cos(γ)*r*sin2(γ)*√r2cos2γ+r2sin2γ =
r2*cos(γ)*sin2(γ)*r = r3*cos(γ)*sin2(γ)
no i razy jakobian czyli pod całką będzie
r4*cos(γ)*sin2(γ)
19 cze 20:30
Basia: oj błąd;
19 cze 20:32
Pytający:
Basiu, y
2=r
2sin
2(γ), więc wyjdzie r
5*cos(γ)*sin
2(γ).
19 cze 20:33
Pytający:
Co zaraz byś jak widać wyjaśniła.
19 cze 20:34
Basia: x*y2*√x2+y2 = r*cos(γ)*r2*sin2(γ)*√r2cos2γ+r2sin2γ =
r3*cos(γ)*sin2(γ)*r = r4*cos(γ)*sin2(γ)
no i razy jakobian czyli pod całką będzie r5*cos(γ)*sin2(γ)
19 cze 20:35
Basia: Witaj
Pytający
19 cze 20:36
Pytający:
Witam i pozdrawiam.
19 cze 20:39