asd
Dickens: Sprawdzić, czy równanie y3 − x2 + exy = 0 określa dokładnie jedną funkcję uwikłaną y(x) w
otoczeniu punktu x0 = 0.
Proszę o pomoc
19 cze 18:26
Adamm:
F(x, y)=y3−x2+exy
oczywiście F jest nieskończenie wiele razy różniczkowalna, wystarczy sprawdzić czy
Fy≠0
F(0, y)=0 ⇒ y3+1=0 ⇒ y=−1
Fy(x, y)=3y2+xexy, Fy(0, −1)=3≠0
tak, określa funkcję uwikłaną
19 cze 18:36
Dickens: Dziękuje, mógłbyś mi jeszcze odpowiedzieć w poprzednim pytaniu? bo niezabardzo wiem jak zrobić
tamto zadanie.
19 cze 18:46