policzyć całkę nieoznaczoną
mitpon: | | 3x+8 | |
policzyć całkę nieoznaczoną ∫ |
| = |
| | x2+3x−10 | |
z metody podstawiania robie t= x
2+3x−10, dt= 2x+3dx, tylko ze z moim licznikiem dt w zaden z
sposob sie nie zgrywa i nie mam pomyslu ..
ktos wie co dalej ?
19 cze 16:34
gg:
Rozłóż na ułamki proste:
| 3x+8 | | 1 | | 2 | |
| = |
| + |
| . |
| x2+3x−10 | | x+5 | | x−2 | |
19 cze 16:46
mitpon: czyli nie musze tego robic metoda podstawiania?
19 cze 19:52
bezendu:
Nie
19 cze 19:53
mitpon: z tym ze rozlozenia na ulamki proste mozna nie zobaczyc tak od razu i jak w takim przypadku
sobie z tym radzic?
19 cze 21:14
Basia:
w mianowniku masz trójmian kwadratowy czyli Δ, pierwiastki i postać iloczynowa
dostajesz
| 3x+8 | | A | | B | | A(x−2)+B(x+5) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| (x+5)(x−2) | | x+5 | | x−2 | | (x+5)(x−2) | |
stąd
(A+B)x − 2A + 5B = 3x+8
A+B=3
−2A+5B = 8
i rozwiązujesz układ równań
19 cze 21:24