asd
Dickens: | | 1 | |
Sprawdzić czy funkcja f(x,y) = 2√x − |
| x2 + y3 − 3y ma w punkcie P(0,1) ekstremum |
| | 2 | |
lokalne
chce sprawdzić warunek konieczny i pochodna cząstkowa po x wychodzi
co w takiej sytuacji zrobić?
19 cze 16:01
Adamm:
f(x, y)=g(x)+h(y)
badanie sprowadza się do badania funkcji h i g (bez tej całej teorii)
19 cze 16:07
Adamm:
wystarczy sprawdzić pochodną funkcji g(x) w OTOCZENIU punktu x=0
19 cze 16:10
Dickens: ale funkcja nie jest określona w otoczeniu (przynajmniej lewostronnym) punktu x=0 −
pierwiastek(?)
19 cze 16:19
Adamm:
ale jest na prawo od 0
19 cze 19:27