Stirlinga
Kamil: 30 studentów musi zrobić 2 zadania. Na ile sposobów można przydzielić studentów do tych zadań?
Każdy student może brać udział tylko w zadaniu.
Czy to bedzie liczba stirlinga 2 rodzaju 30 nad 2?
19 cze 15:44
Blee:
Zadania są rozróżnialne czy nie?
19 cze 15:46
Kamil: Takie jest polecenie
19 cze 15:50
Kamil: a czy jeśli zadania są rozróżnialne to odpowiedź to Stirlinga 2 rodziaju 30 nad 2?
19 cze 18:38
Kamil: ktoś pomoze?
19 cze 19:44
Mila:
f :{s1, s2,.....s30}→{z1,z2}
Każdemu studentowi przydzielamy jedno zadanie− liczba suriekcji
L(30,2)=2!*S2(30,2}
19 cze 20:21
Pytający:
Oba zadania muszę być zrobione, więc:
• zadania rozróżnialne: 2
30−2=S
2(30,2)*2!
| | 230−2 | |
• zadania nierozróżnialne: S2(30,2)= |
| =229−1 |
| | 2! | |
19 cze 20:23
Kamil: S2 to liczba stirlinga 2 rodzaju?
19 cze 20:52
Pytający:
Tak.
19 cze 21:53