Oblicz funkcje dochodu budżetowego
frrenzi: Funkcja dochodów budżetowych w gospodarce X dana jest wzorem: T = N + Ta + tY, gdzie:
− N (dochody niepodatkowe) = 80,
− Ta (podatek autonomiczny = 30,
− t (stopa opodatkowania) = 20%.
a. Przy jakim poziomie dochodu narodowego (Y) budżet będzie zrównoważony, jeśli 1/4 wszystkich
wydatków państwa związanych było z obsługą długu publicznego, na którą rząd musiał przeznaczyć
150?
b. Przy jakim poziomie dochodu narodowego (Y) wystąpi deficyt budżetowy, a przy jakim nadwyżka
budżetowa?
ktoś wie jak to rozwiązać ?
Basia: zwyczajnie; podstawić i będzie
T = 80+30+0,2*Y = 110+0,2*Y
wydatki = 4*150=600
budżet będzie zrównoważony dla T=600
czyli masz równanie
600 = 110+0,2Y
490 = 0,2Y
nadwyżka będzie dla Y>2450
deficyt dla Y<2450
tylko ten wzór jakiś dziwny (jak dla mnie, ale się nie znam)
dlaczego do tych dochodów budżetowych wchodzi tylko 20% dochodu narodowego?