matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż całkę
Majeranek:
1
−
∞
∫
∞
dx
−x
2
+2x−3
Całka oznaczone zmierzająca od −
∞
do
∞
Nie wychodzi mi poprawny wynik, po obliczeniu dostaje arctg a w odpowiedziach jest że wynik to
−π
√
2
19 cze 15:35
jc:
Znów wielbiciele liczb ujemnych.
1
1
∫
−
∞
∞
dx = ∫
−
∞
∞
dx
x
2
−2x+3
(x−1)
2
+2
1
x−1
1
π
−π
π
= [
arctg
]
−
∞
∞
=
(
−
) =
√
2
√
2
√
2
2
2
√
2
Na koniec dopisz minus.
19 cze 15:53
jc:
Znów wielbiciele liczb ujemnych.
1
1
∫
−
∞
∞
dx = ∫
−
∞
∞
dx
x
2
−2x+3
(x−1)
2
+2
1
x−1
1
π
−π
π
= [
arctg
]
−
∞
∞
=
(
−
) =
√
2
√
2
√
2
2
2
√
2
Na koniec dopisz minus.
19 cze 15:54