| 1 | ||
Dla jakich wartości parametru k miejsca zerowe funkcji f(x) = | x2 − (k−1)x + k + 3 | |
| 2 |
| 3 | 7 | |||
należą do zbioru A = {x:x∊R ⋀ |x− | | < | } | ||
| 2 | 2 |
| 3 | 7 | 3 | 7 | |||||
x− | < | i x− | > − | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 3 | 7 | |||
|x − | | < | |||
| 2 | 2 |
| 7 | 3 | 3 | 3 | 7 | 3 | 7 | ||||||||
− | < x − | < | ⇒ | − | < x < | + | ||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
Dla jakich wartości k miejsca zerowe funkcji f(x) = | x2 − (k − 1)x + k + 3 | |
| 2 |
| 1 | b | |||
a = | , b = −(k − 1), c = k + 3, p = −2, q = 5, xw = − | |||
| 2 | 2a |
| b | ||
5. − | > p | |
| 2a |
| b | ||
6. − | < q | |
| 2a |