Kolokwium
LubięLiczyć: Rozwiązać metodą operatorową: y''−3y'+4y=−6cos2t
y(0)=0
y'(0)=2
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, ma ktoś pomysł od czego zacząć, albo po prostu czy
potrafi mi to ktoś wytłumaczyć?
19 cze 00:12
Mariusz:
Warunki początkowe są podane tak że metoda operatorowa będzie ładnie działać
∫
0∞f''(t)e
−st=f'(t)e
−st|
0∞+s∫f'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−st=0−f'(0
+)+sL(f'(t))
∫
0∞f'(t)e
−st=f(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞f(t)e
−stdt
∫
0∞f'(t)e
−st=0−f(0
+) +sL(f(t))
∫
0∞f''(t)e
−st=−f'(0
+)+s(−f(0
+) +sL(f(t)))
∫
0∞f''(t)e
−st=−f'(0
+)−sf(0
++s
2L(f(t))
∫
0∞f'(t)e
−st=−f(0
+) +sL(f(t))
| | −6s | |
(−2+s2Y(s))−3(sY(s))+4Y(s)= |
| |
| | s2+4 | |
| | −6s | |
−2+(s2−3s+4)Y(s)= |
| |
| | s2+4 | |
| | 2 | | s | |
Y(s)= |
| −6 |
| |
| | s2−3s+4 | | (s2+4)(s2−3s+4) | |
| | 2 | | 2(s2−3s+4)−2(s2+4) | |
Y(s)= |
| + |
| |
| | s2−3s+4 | | (s2+4)(s2−3s+4) | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Y(s)= |
| + |
| − |
| |
| | s2−3s+4 | | s2+4 | | s2−3s+4 | |
y(t)=sin(2t)
19 cze 08:31