Pole obszaru ograniczonego
Wawa: Obliczyć pole obszaru ograniczonego walcem x2+y2=4 z powierzchni z=√x2+y2
18 cze 23:35
18 cze 23:36
Wawa: Jednak jeśli można to prosiłabym o dokładniejsze wytłumaczenie
18 cze 23:40
Adamm: No dobra, Random. Czego nie rozumiesz
18 cze 23:41
Adamm: Chyba czekasz po prostu na gotowca
18 cze 23:58
Wawa: Nie rozumiem jak te dane moge wykorzystac do wzoru S=√1+(df/dx)2+(df/dy)2 dx dy
Rozumiem, że wystepuje tam okrag o srodku (0,0) i r=2
Ale dalej nie wiem co mam zrobic
Nie czekałam na gotowaca, bo chce to zrozumieć
19 cze 00:13
Adamm:
No dobra, przyznaję się że przeczytałem "objętość" zamiast "pole"
x=rcosθ
y=rsinθ
z=r
r∊[0, 2], θ∊[0, 2π]
to jest parametryzacja tej płaszczyzny
q(r, θ)=(rcosθ, rsinθ, r)
qr=(cosθ, sinθ, 1), qθ=(−rsinθ, rcosθ, 0)
qrxqθ = (−rcosθ, −rsinθ, r)
|qrxqθ|=√2r
P = ∫02 ∫02π √2r dθ dr
19 cze 00:24