s
Kamil: Niech G będzie wielościanem (lub grafem wielościanu), którego każda ściana jest pięciokątem
lub sześciokątem. Udowodnić, że G ma co najmniej 12 ścian pięciokątnych.
x−ilość ścian pięciokątnych
y−ilość ścian sześciokątnych
s=|E|+2−|V|
|E|≤3|V|−6
s=x+y
| 5x+6y | | 5x+6y | |
| ≤3|V|−6 →|V|≥ |
| +2 |
| 2 | | 6 | |
na ten moment dobrze?
18 cze 23:08
18 cze 23:19
jc:
s=x+y
2k=5x+6x
2k ≥ 3w
2=w−k+s
x=6s−2k
12=6w−6k+6s≤4k−6k+6s=6s−2k=x
18 cze 23:36
jc: Jedyna nierówność to 2k≥3w wynika założenia, że z każdego wierzchołka
wychodzą co najmniej 3 krawędzie.
18 cze 23:38
jc:

Gdyby stopnie mogły być niższe niż 3, to moglibyśmy narysować coś takiego
(4 pięciokąty).
18 cze 23:48