granica z całką
janusz: witajcie mam problem z tym zadaniem, wiem że trzeba coś zrobić z górną granicą całkowania , ale
nie wiem co
| | ∫√1+t4 | |
lim |
| ←całka jest od 0 do x |
| | x3 | |
x→
∞
18 cze 22:24
Basia:
w liczniku ma być 0∫x √1+t4 dt ?
18 cze 22:28
Benny: | | ∞ | |
Mamy wyrażenie |
| , więc możemy zastosować regułę de l'Hopistala |
| | ∞ | |
18 cze 22:29
janusz: tak Basiu
18 cze 22:40
janusz: nurtuje mnie też dlaczego tam jest t
18 cze 22:41
Basia:
to nie jest akurat łatwa całka do policzenia tym bardziej, że nie ma takiej potrzeby
0∫
x√1+t4 dt z całą pewnością jest rozbieżna do +
∞ (przy x→+
∞)
można więc do policzenia granicy zastosować regułę de l'Hospitala tak jak pokazał Benny
∫f(t) dt = F(t)+C ⇔ F'(t) = f(t)
(∫f(t) dt)' = (F(t)+C)' = F'(t) = f(t)
pokażę na prostszym przykładzie
| | 0∫x 2t dt | | t2||0x | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| | x3 | | x3 | |
| | x2−02 | | 1 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = 0 |
| | x3 | | x | |
18 cze 22:57