obl
Ania: Wyznaczyc liczby całkowite m,n∊Z spełniające warunek
456*m+364*n=3
18 cze 22:23
jc:
3 dzieli 456, a nie dzieli 364. Dlatego n=3k.
456m+364*3k=3
153m+364k=1
364=2*153+58
153=2*58+37
58=37+21
37=21+16
21=16+5
16=3*5+1
1=16−3*5=16−3*(21−16)=4*16−3*21=4(37−21)−3*21=4*37−7*21
=4*37−7(58−37)=11*37−7*58=11(153−2*58)−7*58=11*153−29*58
=11*153−29(364−2*153)=69*153−29*364
m=69+364r
n=3k=3(−29−153r)
r−parametr
18 cze 22:37
Ania: Niestety się pomyliłam i miało być :
456*m+354*n=3
jak to wtedy będzie wygladac ?
18 cze 22:43
Basia:
456 = 2*228 = 4*114
364 = 2*182 = 4*91
4*114*m + 4*91n = 3
4*(114m+91n) = 3
wydaje mi się, że to niemożliwe, bo dla m,n∊Z liczba 114m+91n∊Z
chyba, że to ma być działanie modulo, ale modulo ile?
18 cze 22:43
Basia: ad.post z 22:43
tak samo
456 = 2*228
354 = 2*177
2(228m+177n) = 3
sprzeczność
18 cze 22:47