obl
tomek: Ile pierwiastków dodatnich ma wielomian g=2x3−14x−12 ?
18 cze 22:19
Basia:
g(x) = 2(x3−7x−6)
g(−1) = 2(−1+7−6)=0
dzielisz x3−7x−6 przez x+1 i masz
2(x3−7x−6) = 2(x+1)(x2−x−6)=2(x+1)(x+2)(x−3)
masz jeden pierwiastek dodatni x=3 i dwa ujemne x=−1, x=−2
18 cze 22:24
Adamm:
zmiana znaków = 1
czyli ma jeden pierwiastek dodatni
bez liczenia
18 cze 23:04
Basia: jak rozumiesz zdanie "zmiana znaków = 1" ?
zmiana znaków dla f(x) = x+5 też jest równa 1
dla g(x) = x3+8 również
a mamy jeden pierwiastek ujemny
poza wszystkim g(x) = 2x3−14x−12 zmienia znak trzy razy
18 cze 23:15
Adamm:
x+5 tutaj nie mamy zmian znaków
x3+8 tutaj też nie mamy
2x3−14x−12 tutaj mamy jedną zmianę znaków
18 cze 23:18
Adamm:
Patrzysz na współczynniki
+ + czyli nie ma zmian znaków
+ + też nie ma
+ − − jest jedna zmiana
18 cze 23:20
Adamm:
To jedno z tych twierdzeń które mało kto zna, więc się nie przejmuj
18 cze 23:22
Basia: chodzi Ci o regułę Kartezjusza?
no to w tym z poprzedniego postu
f(x) = 5−4x+2x2−x3
mamy −,+,−,+ czyli trzy zmiany znaku
18 cze 23:24
Adamm:
A reguła Kartezjusza mówi o dodatnich pierwiastkach
A tam mówimy o ujemnych
18 cze 23:26
Basia: a fakt, czyli f(−x)
18 cze 23:35