wykazywanie
mati:
W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono prostą k która przecina bok BC
w punkcieD pod kątem 150 a bok AB w punkcie E
Prosta ta dzieli trójkąt ABC na dwie figury których pola są w stosunku 1:5
Wykaż ,że |BD|+|BE|=|AB|
18 cze 21:59
Eta:

Moja propozycja
Trójkąt FBD "ekierka" o kątach 60
o,30
o,90
o i odpowiednie oznaczenia
| | a2√3 | | 1 | | xy√3 | | a2 | |
P(ABC)=6w ⇒ w= |
| i w= |
| *2y*x*sin60o ⇒ w= |
| to 2y= |
| |
| | 24 | | 2 | | 2 | | 6x | |
Z tw. o dwusiecznej (
k) w ΔFBD
| y√3 | | y−x | | √3 | | y | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| −1 ⇒ 2y=x(√3+2) |
| 2y | | x | | 2 | | x | |
to a
2=6x
2(
√3+2)
============
Mamy wykazać,że
2y+x=a
x(
√3+2)+x=a ⇒x(
√3+3) =a to a
2=[x(
√3+3)]
2 ⇒a
2 x
2(12+6
√3)
a
2 = 6x
2(
√3+2)
=============
zatem taka równość zachodzi
c.n.w
19 cze 00:03
mati:
Dziękuję Eta
19 cze 19:57