obl
tomek: Ile pierwiastków ujemnych ma wielomian 5−4x+2x2−x3 ?
18 cze 21:35
Adamm:
f(x)=−x3+2x2−4x+5
f(−x)=x3+2x2+4x+5
liczba zmian znaków = 0
czyli wielomian nie ma ujemnych pierwiastków
18 cze 21:43
tomek: dlaczego liczba zmian znaków wynosi 0 ?
18 cze 21:48
Sushi:
Jak podstawisz liczbę ujemną pod x to masz sumę czterech liczb dodatnich, więc ...
18 cze 22:05
Basia: niezupełnie
dla x=0 masz 5>0
dla x=10 masz 5−40+200−1000 < 0
więc musi nastapić zmiana znaków
18 cze 22:08
Sushi:
Pytanie dotyczyło pierwiastków ujemnych.
18 cze 22:10
Basia:
W(x) = −x3+2x2−4x+5
W'(x) = −3x2+4x−4
Δ= 16−4*(−3)*(−4) = 16−3*16<0
W'(x) jest stale ujemne ⇒ W(x) jest stale malejąca
ponieważ W(0)=5>0 więc jedyne miejsce zerowe jest liczbą dodatnią
18 cze 22:12
Adamm:
@Basia, nie o takie zmiany znaków chodziło
18 cze 23:12