...
Agata: Zbiór U={(0,0,0),(1,1,1)} jest podprzestrzenią przestrzeni Z
23.
1) Sprawdzić, czy wektory (warstwy) (1,0,0)+U , (0,1,1)+U są liniowo niezależnymi wektorami
przestrzeni Z
23.
(1,0,0)+U={[1 0 0],[0,1,1]}=W
1
(0,1,1+U={[0 1 1],[1 0 0]}=W
1
Z tego wynika, że są liniowo zależne?
L((1,0,0)+U)+B((0,1,1)+U)=U
((L,0,0)+U)+((0,B,B)+U)=U
((L,B,B)+U)=U
Co dalej z tym?
I w końcu odpowiedź − tak czy nie?
2) Uzasadnić, ze lin((1,0,0)+U, (1,1,0)+U)=Z
23/U.
Czy układ wektorów ((1,0,0)+U, (1,1,0)+U) jest baza przestrzeni Z
23?
lin(W
1,W
3)={U,W
1,W
2,W
3}
W
2=L*W
1+B*W
3 (?)
Proszę o pomoc, to na zaliczenie!
18 cze 21:08
jc:
U={(0,0,0), (1,1,1)}
A = (1,0,0)+U = {(1,0,0), (0,1,1)}
B= (0,1,1)+U = {(0,1,1), (1,0,0)} = A
Wektory (warstwy) A, B są równe, a więc są liniowo zależne w przestrzeni Z3/U.
Wektor A≠0 rozpina jednowymiarową podprzestrzeń przestrzeni Z3/U.
lin{ A} = {U, A} = { {(0,0,0), (1,1,1}}, {(1,0,0), (0,1,1)} }
Wypiszmy jeszcze Z3/U={ U, (1,0,0) + U, (0,1,0)+U, (0,0,1)+U}
={
{(0,0,0), (1,1,1}}
{(1,0,0), (0,1,1}}
{(0,1,0), (1,0,1}}
{(0,0,1), (1,1,0}}
}
Przykładowa baza Z3/U: (1,0,0)+U, (0,0,1)+U.
[(1,0,0)+U] + [(0,0,1)+U] = (1,1,0)+U=(0,0,1)+U
Wektory (1,0,0)+U, (0,0,1)+U są liniowo niezależne
Mamy tylko 3 niezerowe kombinacje liniowe i żadna z nich nie daje U.
18 cze 21:38