2 zadanka
yung kiki: 1. Pole trapezu równoramiennego o kącie przy podstawie 60° jest równe 2√3. Wyznacz wymiary
trapezu o najmiejszym obwodzie. Uzasadnij, ze w trapez ten mozna wpisać okrąg i oblicz promień
tego okręgu.
2. Kąt przy wierzchołku A rownoległoboku ABCD jest równy α, s krótsza przekątna jest
prostopadła do boków AB i CD. Objętość powstałej bryły przez obrót równoległoboku wokół boku
AB jest rowna V. Wyznacz pole powierzchni tej bryły.
18 cze 18:29
Eta:
| | a+b | | 4 | |
P= |
| *h ⇒ (b+c)*c√3=2√3 ⇒ (b+c)*c=2⇒ (a+b)*c=4⇒ a+b= |
| |
| | 2 | | c | |
| | 4 | |
Obwód L =a+b+4c ⇒ L(c)=4c+ |
| |
| | c | |
| | 4 | | 4c2−4 | |
L'(c)=4− |
| = |
| ⇒L'(c)=0 ⇒ c=1 |
| | c2 | | c2 | |
Zbadaj znak pochodnej .....
zatem dla c=1 obwód jest najmniejszy
to trapez ma wymiary: 2c=2 , b=1, a=3
warunek wpisania okręgu w trapez
a+b=2c+2c ⇒ 4=4
zatem w taki trapez można wpisać okrąg
18 cze 19:21
Eta:

r=s
V(bryły) = V walca(EFCD) =πr
2*H ( bo stożki doklejony i wydrążony są przystające
więc mają równe objętości i równe pola powierzchni
P
c(bryły)= P
b(walca)+2P
b(stożków
W ΔABD:
V=πs
2*H=..................
P
c= 2πsH+2πsl= .........................
dokończ obliczenia
18 cze 19:52
Mila:
Właśnie
Eto zostawiłam dla Ciebie

Konfiturki zrobione?
18 cze 20:37
yung kiki: dziękuję bardzo
18 cze 20:54