Zbadaj zbieżność szeregu
Solitude1: Zbadaj zbieżność szeregu
∞
n=1
Określić promień zbieżności, oraz zbadać zachowanie szeregu na krańcach przedziału zbieżności.
==========================
Nie wiem jak bada się szeregi tego typu. Uczyłem się badać szeregi naprzemienne (z kryterium
Leibniza), jak i szeregi potęgowe (kryt. Cauchy'ego, kryt. d'Alemberta), ale nie mam pojęcia
jak ugryźć szereg, który jest jednocześnie naprzemienny i potęgowy.
Proszę o pomoc
18 cze 18:03
Adamm:
n√|xn(−1)n/(n2+2018)|=|x|*n√1/(n2+2018) → |x|
szereg zbieżny dla |x|<1, rozbieżny dla |x|>1
dla x=±1 sprawdzasz sam
18 cze 18:08
Solitude1: A czy mógłbym tutaj wykorzystać kryterium d'Alemberta?
18 cze 18:10
Solitude1: I jeszcze mam takie pytanie czy badaniu na krańcu przedziału. Badać z wykorzystaniem kryt.
Leibniza?
I jak jest jeszcze w przypadku gdy x=−1 (−1)
n występuje dwa razy, wtedy już chyba nie jest
naprzemienny, prawda?
| | (−1)n | | 1n | |
∑ |
| (−1)n ≡ ∑ |
| ? |
| | n2 + 2018 | | n2 + 2018 | |
18 cze 18:26
Adamm:
Dla x=±1 mamy szereg bezwzględnie zbieżny
18 cze 18:52
Benny: Dla −1 jest normalnie zbieżny.
18 cze 20:04
Solitude1: Tak jak Benny napisała − wyszło mi dla −1 normalnie zbieżny, a dla 1 bezwględnie zbieżny, więc
wydaje mi się, że w porządku zrobiłem. Dzięki za wskazówki i pomoc <3
19 cze 11:31