Basia: Wzorów Cramera tu nie zastosujesz.
Adamm napisał dlaczego.
Można "po szkolnemu"
(1) i (3)
−4x−2(p+1)y = −20
4x+(p+3)y = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−2p−2+p+3)y = 0
(−p+1)y = 0
czyli dla p≠1 mamy jedno rozwiązanie y=0 i x=5
sprawdzamy co z (2)
3*5+(p+2)*0 = 3p+7
8 = 3p
| | 8 | |
czyli tylko dla p= |
| mamy układ oznaczony (jedno rozwiązanie) |
| | 3 | |
| | 8 | |
dla p≠1 i p≠ |
| układ jest sprzeczny (zero rozwiązań) |
| | 3 | |
dla =1 y może być dowolne
i z (1) masz
2x+2y=10
x = 5−y
sprawdzamy co z (2)
3x+3y=10
3x+15−3y=10
15=10
sprzeczność
czyli dla p=1 układ też jest sprzeczny
wzory Cramera można zastosować tak:
(1) i (3)
| | | |
W = | = 2(p+3) − 4(p+1) = 2p+6−4p−4 = −2p+2 |
| | |
−2p+2=0
2p=2
p=1
| | | |
Wx = | = 10(p+3)−20(p+1) = −10p+10 |
| | |
−10p+10 = 0
10p=10
p=1
czyli dla p=1 (1)i(3) jest nieoznaczony a dla p≠1 oznaczony
ale dla x=5 i y=0 równanie (2) ma postać
3*5+(p+2)*0 = 3p+7
8 = 3p
| | 8 | |
czyli tylko dla p= |
| układ (1)i(2)i(3) jest oznaczony |
| | 3 | |
no a dla p=1 wystarczy podstawić i widać, że jest sprzeczny