równanie
marek: Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1)x
2+(2m−1)x+m=0
ma jedno rozwiązanie
dwa
czy może 0
10 lut 12:16
Macius700: | | 1 | |
dla m=− |
| ma jedno rozwiązanie
|
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
dla m od |
| do nieskoncznosci nie ma rozwiązań ale bez |
|
|
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
dla m od −nieskoncznosci do |
| ma 2 rozwiązania ale bez |
| |
| | 8 | | 8 | |
10 lut 12:54
zadaaanie:
Jedno rozwiązanie, gdy Δ = 0
Dwa rozwiązania, gdy Δ>0
Brak rozwiązań, gdy Δ < 0
Δ = b
2 − 4ac = (2m−1)
2 − 4m(m+1) = 4m
2 − 4m + 1 − 4m
2 − 4 = −4m − 3
| | 3 | |
Jedno gdy −4m − 3 = 0 ⇔ m = − |
|
|
| | 4 | |
| | 3 | |
Dwa gdy −4m − 3 > 0 ⇔ m < − |
|
|
| | 4 | |
| | 3 | |
Brak, gdy −4m − 3 < 0 ⇔ m > − |
| |
| | 4 | |
10 lut 13:03
marek: hmm podaliście dwa rozwiazania i które jest poprawne
10 lut 13:09
marek: Już wiem. Odpowidź pierwsza jest poprawna czyli 1/8 w zadaanie jest to ładnie pokazane tylko
jest tam mały błą w obliczeniach i stąd ten błąd
10 lut 14:13