mat
mat:
Chce rozpisac liczbe 4 na 2 nieujemne skladniki, czyli 4=x+y; n=2, k=4.
1) 4=1+3
2) 4=2+2
3) 4=0+4
a pozostale jakie beda?
18 cze 10:02
Jerzy:
Jeśli korzystasz z tego wzoru, to masz jeszcze dwa przypadki:
3 + 1
4 + 0
18 cze 10:10
PW: Nie "rozpisać na dwa składniki" (co za maniera językowa z tym "rozpisywaniem"), lecz rozwiązać
równanie
x+y=4
w dziedzinie par liczb całkowitych nieujemnych. To różnica − rozwiązania (1, 3) i (3, 1) są
różne (ważna jest kolejność).
Wtedy działa
wzór na liczbę rozwiązań:
18 cze 11:43