Równanie kwadratowe o współczynnikach zespolonych
ArcticMonkey: z2−z(1+i)+i=0
Δ=−2i
√Δ=√−2i
√−2i=a+bi
−2i=a2−b2+2abi
2ab=−2
a2−b2=0 ⇒ a=1, b=−1 v a=−1, b=1
z1=−i
z2=−1
Proszę o sprawdzenie wyniku
18 cze 00:28
Blee:
Okey ... no to wyznaczony jest √Δ a nie rozwiazania tegoz rownania
18 cze 08:03
jc: z2−z(1+i)+i = (z−1)(z−i)
18 cze 10:31
PW: (1−i)
2=1
2−2i+i
2=−2i,
a więc jednym z pierwiastków delty jest 1−i (tak jak wyliczyłeś, a=1, b=−1).
| | (1+i)−(1−i) | | 2i | |
z1= |
| = |
| =i |
| | 2 | | 2 | |
co łtwo sprawdzić podstawiając kolejno z
1 oraz z
2 do zadanego równania.
18 cze 10:38