wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Pola: Mam problem z przykładem ponieważ w jednym punkcie powinno być brak ekstremum
jednak otrzymuję coś innego
z zatem:
f(x,y) = − 8x3 + y3 − 24xy − 4
f'x = − 24x2 − 24y
f'y = 3y2 − 24x
f''xx = −48x
f''yy = 6y
f''xy = f''yx = −24
wyznacznik dla punktu (0,0) powinien wskazywać brak ekstremum ale gdy mamy f''xy = f''yx
= −24
otrzymujemy liczbę ujemną −24*(−24)
obliczenia sprawdzałam z Wolframem więc gdzie tkwi problem?
17 cze 22:31
jc: − (−24)(−24)=−24*24 < 0
Masz jeszcze jeden punkt stacjonarny: (1,−1).
17 cze 22:43
Pola: tzn. mam (0,0) (2,4) − rozwiązania równań pierwszych pochodnych po x i y
i do tego jeszcze (1,−1) ale skąd ten punkt ?
17 cze 22:47
jc: Coś pomyliłem. MAsz rację
y = −x2
y2=8x
8x = x4
x=0 lub x=2
co daje (0,0) i (2,−4).
17 cze 22:53