graf
Kamil: Czy istnieje drzewo T o 2016 wierzchołkach, których stopnie
są równe 1 lub 5? a o 2015 wierzchołkach?
17 cze 21:36
jc:
x = wierzchołki stopnia 5
y = wierzchołki stopnia 1
x+y = 2016
5x+y = 2k
k=x+y−1
x = ...
17 cze 21:51
Kamil: k=2016−1=2015
5x+y=4030
i co dalej? chyba coś źle?
17 cze 22:03
Krystek: 5x+y=2(x+y−1)
5x+y=2x+2y−2
y=2016−x
3x−2016+x+2=0
4x=2014
dobrze?
17 cze 22:10
jc: x+y=w
5x+y=2(w−1)
4x=w−2
2014 nie jest wielokrotnością 4. Nie ma takiego drzewa.
Ale tegoroczne drzewo istnieje, 4| 2018−2.
17 cze 22:11