Współrzędne wektora w bazie
Karolina: Znaleźć współrzędne wektora a=[3,9,14] w bazie b1=[1,1,1], b2=[1,1,2], b3=[0,2,5]
17 cze 21:19
jc: Rozwiąż równanie a=x b1 + y b2 + z b3.
x,y,z = szukane współrzędne.
17 cze 21:26
Ola: Staram się to zrozumieć i znalazłam taki przykład. Czy trzeba te moje zadanie zrobić
analogicznie do tego zadania? Jeśli tak mam pytanie skąd się wzięły cyfry 4 , 5 i 4 ? Z góry
dziękuję za odpowiedź.
Znajdź współrzędne wektora [−15, 28, 18] w bazie złożonej z wektorów: [1, 2, 3], [−3, 4, 2],
[1, 0, 1].
Wektor [−15, 28, 18] zapisujemy jako:
[−15, 28, 18] = 4[1, 2, 3] + 5 [−3, 4, 2] − 4[1, 0, 1].
A zatem współrzędnymi wektora [−15, 28, 18] w tej bazie są liczby [4, 5, − 4].
17 cze 21:39
jc: Tak.
17 cze 21:42
Ola: Ale nie rozumiem skąd się wzięły cyfry 4 , 5 i 4 ? Na jakiej podstawie one zostały wyliczone?
Tutaj tego nie ma zapisanego, a ja nie mogę już wpaść na żaden pomysł
17 cze 21:50
jc: Rozwiązujesz równanie
x(1,2,3)+y(−3,4,2)+z(1,0,1)=(−15,28,18)
czyli układ równań
x−3y+z=−15
2x+4y=28
3x+2y+z=18
17 cze 21:54