1 | ||
∫ | ||
4cosx−3sinx |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | * | = | * | = | |||||
4cosx−3sinx | 5 | (4/5)cosx−(3/5)sinx | 5 | cos(x+α) |
1 | cos(x+α) | ||
* | |||
5 | 1−sin2(x+α) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
∫ | dx = | ∫ | du = | ∫ ( | + | )du = | ||||||
4cosx−3sin | 5 | 1−u2 | 10 | 1−u | 1+u |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
ln|1−u|+ | ln|1+u|+C = | ln|1−sin(x+α)|+ | ln|1+sin(x+α)|+C | ||||
10 | 10 | 10 | 10 |
t2−1 | ||
sin(x)= | ||
t2+1 |
2t(t2+1)−2t(t2−1) | ||
cos(x)dx= | dt | |
(t2+1)2 |
2t | 2 | ||
cos(x)dx= | dt | ||
t2+1 | 1+t2 |
t2−1 | ||
cos(x)=(1− | )t | |
t2+1 |
(t2+1−t2+1)t | ||
cos(x)= | ||
t2+1 |
2t | ||
cos(x)= | ||
t2+1 |
2t | 2t | 2 | ||
dx= | dt | |||
t2+1 | t2+1 | 1+t2 |
2 | ||
dx = | dt | |
1+t2 |
8t−3t2+3 | ||
4cos(x)−3sin(x)= | ||
t2+1 |
t2+1 | 2 | ||
−∫ | dt | ||
3t2−8t−3 | t2+1 |
−2 | ||
∫ | dt | |
3t2−8t−3 |
−2 | ||
∫ | dt | |
(3t+1)(t−3) |
1 | 3(t−3)−(3t+1) | ||
∫ | |||
5 | (3t+1)(t−3) |
1 | 3 | 1 | 1 | ||||
∫ | dt− | ∫ | dt | ||||
5 | 3t+1 | 5 | t−3 |
1 | 1 | |||
= | ln|3t+1|− | ln|t−3|+C | ||
5 | 5 |
1 | 3t+1 | |||
= | ln| | |+C | ||
5 | t−3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |