izomorfizm
Krystek: Niech G1 = (V, E1) będzie grafem którego zbiorem wierzchołków
jest zbiór wierzchołków siedmiokąta foremnego, a zbiorem krawędzi
zbiór jego boków oraz tych przekątnych, które łączą co drugi
wierzchołek. Niech dalej G2 = (V, E2) będzie grafem, w którym,
jak w G1, zbiorem wierzchołków jest zbiór wierzchołków
siedmiokąta foremnego, a zbiorem krawędzi – zbiór jego boków i
tych przekątnych, które łączą co trzeci wierzchołek. Czy te grafy
są izomorficzne?
wiec
|V|=14
nwm jak policzyc krawedzie mam 21 bokow +przekątne ale nwm ile ich będzie?
17 cze 19:53
jc:
Ponumeruj wierzchołki liczbami 0,1,2,...,6.
Izomorfizm zadany jest wzorem k →(3k) mod 7.
(i,i+1) →(k,k+3)
(i,i+2) →(k, k−1)
17 cze 20:27
Krystek: a ile będzie krawędzi ?bo nwm jak obliczyc
17 cze 21:16
jc: 14
Dopełnieniem każdego z grafów jest cykl o długości 7.
Dlatego grafy są izomorficzne.
17 cze 21:24
Krystek: czemu krawędzi będzie 14?
17 cze 21:40
jc: Z każdego wierzchołka wychodzą 4 krawędzie. 7*4/2=14.
17 cze 21:43