zz:

Dane:
AB=18 cm
CD=12 cm
kąt α=60
0
Szukane:
AD=BC=? (trapez równoramienny)
h=?
obw.=?
P=?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=(18−12):2= 3
obliczamy ramię AD
cos α =
xAD
AD=
xcosα
AD=3 :
12
AD= 3*2
AD=6cm
Obliczamy obw
obw= 18+2*6+12=18+12+12=42 cm
Obwód wynosi 42 cm
Obliczamy pole, musimy obliczyć wysokość z tw. Pitagorasa
trójkąt AED
Dane:
x=3 cm
AD= 6cm
Szukane :
h=?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
AD
2 =x
2 +h
2
h
2= AD
2 − x
2
h
2= 6
2−3
2
x
2=36−9
x
2=27
x=5,2 ( w zaokr)
Pole:
P=
12*(a+b)*h
P=
12 (18+12)*5,2
P=
12*30*5,2
P=78 cm
2
Pole wynosi 78cm
2