Mila:
k
1→=[1,2,2]
A
1=(−1,−1,0)∊L
2
L
2 :
x=−1−3s
y=2−s
y=3+s, s∊R
k
2→=[−3,−1,1] − wektor kierunkowy prostej L
2
A
2=(−1,2,3)∊L
2
1) Proste nie są równoległe
2) sprawdzamy czy przecinają się
A
1A
2→=[0,3,4]
liczymy wyznacznik macierzy:
1 2 2
−3 −1 1
0 3 4
W=−1 ⇔proste są skośne
3)
Piszemy równanie płaszczyzny równoległej do obu prostych
n
→=k
1 x k
2
i j k
1 2 2
−3 −1 1
n
→=[4,−7,5] wektor normalny płaszczyzn równoległych do obu prostych
π: A
1=(−1,−1,0)∊π
4*(x+1)−7*(y+1)+5*(z−0)=0
π: 4x−7y+5z−3=0 równanie pł. przechodzącej przez pkt. A
1
4) Obliczamy odległość punktu A
2 od płaszczyzny π
| | |4*(−1)−7*2+5*3−3| | | |−6| | | 6 | |
d(A2,π)= |
| = |
| = |
| |
| | √42+72+52 | | √90 | | 3√10 | |
===============
posprawdzaj rachunki