Losowanie liczb dwucyfrowych kolejno bez zwracania
Yama: Dany jest zbiór {0,1,2,3,4,5,6,7}. Wybieramy kolejno bez zwracania, dwie liczby a,b i tworzymy
liczbę x = 10a +b. Ile jest:
a) Licz dwucyfrowych x,
b) Liczb dwucyfrowych podzielnych przez 5,
c) Liczb dwucyfrowych parzystych?
d) Liczb dwucyfrowych większych od 43?
a) 7*7= 49
Tego typu zadanie, ale ze zwracaniem umiem zrobić samemu. Natomiast bez zwracania nie wiem jak
się do tego zabrać.
w b) będzie 7*2 − 1 = 13? (odejmuje 55)
c) 7*4 − 3 = 25? odejmuje 22,44,66
d)3*8 − 3 + 5 = 26? odejmuje 55,66,77 i dodaje 45,46,47,48,49 (bez 44)
17 cze 17:22
Mila:
a) Dobrze. Pierwsza cyfra różna od 0.
b) Dobrze
c)Dobrze, policzyłabym tak: 4*4+3*3=25 (NP,PP)
d)
3*7+3 =24 (3 dodane liczby to: 45,46,47)
17 cze 17:54
Yama: a w d) czemu dodajesz tylko 3 liczby? bez 48,49?
17 cze 18:27
Yama: aa dobra przecież w zbiorze nie ma 8 i 9. Mój błąd. Dziękuje za pomoc !
17 cze 18:27
Mila:
17 cze 18:36