Wyznacz pochodną funkcji z definicji w punkcie (0,0)
random: | d2f | |
| (0,0) dla funkcji f(x,y) = √8x3 − y6 |
| dx2 | |
Próbowałem już na różne sposoby to rozpisywać, nie potrafię dojść do żadnego sensownego wyniku,
proszę o pomoc.
17 cze 15:18
Jerzy:
Pokaż,jak policzyłeś pierwszą pochodną.
17 cze 15:29
random: limh→0 √8(x+h)3 − y6 − √8x3 − y6h
Tak jak napisałem wyżej, próbowałem z tego cokolwiek wyliczyć, ale nic dobrego mi z tego nie
wyszło.
17 cze 15:35
random: Czy do pierwszej pochodnej od razu powinienem podstawić punkt?
17 cze 15:36
Adamm:
| df | | √8h3 | |
| (0, 0)=limh→0 |
| = 0 |
| dx | | h | |
| df | | 12x2 | |
| = |
| dla (x, y)≠(0, 0) |
| dx | | √8x3−y6 | |
| d2f | | | |
| =limh→0 |
| − nie istnieje |
| dx2 | | h | |
17 cze 15:41
random: Ale czy mając za zadanie policzyć pochodną drugiego rzędu z definicji, mogę posłużyć się
policzeniem pierwszej pochodnej w zwykły sposób? Inaczej nie potrafię dojść do takiej formy
jak u kolegi wyżej.
17 cze 15:47
Adamm:
Nie jesteśmy kolegami.
W zadaniu jest by policzyć drugą pochodną z definicji. Pierwszą możesz policzyć jak sobie
chcesz.
17 cze 16:03