prawd
asd: W zajezdni znajduje się 200 autobusów. Prawdopodobieństwo,
że losowo wybrany autobus jest sprawny do jazdy wynosi 0,7.
Korzystając z twierdzenia Moivre’a−Laplace’a, obliczyć
prawdopodobieństwo, że w losowo wybranej chwili co najmniej
160 autobusów jest sprawnych.
17 cze 14:07
Sushi:
Podstaw pod wzór i zapisz swoje obliczenia
17 cze 14:17
asd: no ja mam tak:
EX = 200 * 0,7 = 140
npq = 42
√npq = 6,48
| | 160−140 | | 20 | |
P = |
| = Φ |
| |
| | √42 | | √42 | |
17 cze 14:24
Sushi:
P(X≥160 ) = 1 − P (X < 160)
I teraz można liczyć
17 cze 14:41
asd: czyli 1 − to co mi wyszło?
17 cze 14:43
Sushi:
Tak
17 cze 14:44