kredyty
greeny: Jaką kwotę należy wpłacać na koniec każdego roku, aby przy kapitalizacji miesięcznej
z roczną stopą procentową 5,5% po 10 latach uzyskać kapitał 100000?
E = ?
R = 100000
r = 0,055
n = 10
Nie rozumiem co zrobić z tą kapitalizacją, która jest co miesiąc. Ktoś podpowie?
17 cze 12:45
greeny: Przepraszam, w tytule błąd. Chodziło o renty
17 cze 12:54
Sushi:
Aby zobaczyć rozpisz ręcznie pierwszy rok
17 cze 13:06
greeny: | | (1,055)n−1 | |
100000=E* |
| |
| | 0,055 | |
wyprowadzam z tego wzoru?
17 cze 13:11
Sushi:
Ręcznie= na piechotę bez wzorów
Liczysz r miesieczna
17 cze 13:15
greeny: no właśnie chodzi mi o to, że nie wiem jak te r miesieczne wyznaczyc
17 cze 13:23
Sushi:
Podziel roczna na 12
17 cze 13:25
greeny: | | 11 | |
czyli r będzie równe |
| ? |
| | 2400 | |
17 cze 13:34
Sushi:
Tak
17 cze 13:49
piotr: założenie: wpłacam pod koniec "zerowego roku", a na koniec dziesiątego już nie wpłacam
| | (1+r/12)−12 | |
E = |
| |
| | ∑k=0n−1(1+r/m)k m | |
E≈ 7303,74
17 cze 13:50
piotr: * m=12
17 cze 13:52
17 cze 14:02
greeny: Dziękuję bardzo za pomoc
17 cze 14:09