Całka podwójna pomocy!
hesio: Naszkicować obszar D i obliczyć całkę ∬y2dxdy gdy
D: x2+y2≤1 i x≤0 y≥0 dokonując zamiany na współrzędne biegunowe.
Kompletnie nie wiem jak to zrobić...
17 cze 12:11
piotr:

| | π | |
∫π/2π∫01 r3 sin2(φ) dr dφ = |
| |
| | 16 | |
17 cze 14:39
hesio: wszystko się zgadza, lecz nie rozumiem rozwiązania tej całki. Mógłbyś wytłumaczyć?
17 cze 14:55
jc: Na czym polega rozwiązanie całki?
17 cze 15:01
Jerzy:
We współrzędnych biegunowych : y = rsinφ i jeszcze musisz pomnożyć przez tzw Jakobian: r
17 cze 15:02
hesio: w momencie podstawienia się gubie
17 cze 15:41
piotr: mamy iloczyn dwu całek
∫
π/2πsin
2φ dφ ∫
01r
3 dr
| | φ | | 1 | | π | |
∫π/2πsin2φ dφ = |
| − |
| sin(2φ)|π/2π = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | r4 | | 1 | |
∫01r3 dr = |
| |01 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
17 cze 15:50