zadanie
krzyk: Potrzebuję pomocy z zadaniem
Mam szyfrogram : OFJDFOHFXOL, uzyskany przy pomocy szyfu afinicznego (tzn. Y=AX+B), jak go
rozszyfrować wiedząc że pierwsza litera to I
Ułożyłem równanie:
14=8a+b mod 26 ale nie wiem co dalej
17 cze 11:49
Sushi:
A gdzie jest klucz ?
17 cze 12:11
jc: Trzeba znaleźć. Mamy 26 możliwości (a może mniej?)
17 cze 12:17
krzyk: Alfabet jednak 27 literowy (spacja =26) czyli bedzie mod 27. To wszystkie dane z zadania, jest
jakieś inne rozwiązanie niż brute force ?
17 cze 12:18
Blee:
Ja pitolę ... skoro PIERWSZA LITERA to I
to o ile trzeba przesunąć I aby uzyskać O ?
O tyle samo przesuwasz pozostałe litery (tyle że w drugą stronę) i masz hasło
17 cze 12:21
jc: Myślę, że spacja nie jest uwzględniana.
Y=(AX+B) mod 26 (nawias raczej konieczny, operację mod wykonujemy przed dodawaniem).
Spróbuj F→N, może akurat będzie dobrze.
17 cze 12:21
jc: Blee, tam jest jeszcze mnożenie przez A.
17 cze 12:22
krzyk: Czy jakieś przypadki możemy wykluczyć na początku ? Czy trzeba sprawdzać 272 (każda kombinacja
a z b)
17 cze 12:24
Sushi:
Czegoś nie podałeś do zadania:
Klucz publiczny
Klucz prywatny
Lub jakiś podpis do zadania
17 cze 12:35
krzyk: To jest wszystko
17 cze 12:38
jc: O →I
O = 14
I = 8
8=14X+Y
Wykluczmy wielokrotności 2 i 13 (bo będziemy mieli przekształcenie nieodwracalne).
Mamy więc 11 możliwości i żadna chyba nie pasuje.
17 cze 12:40
jc: 8=14A+B
A=1,3,5,7,11,15,17,19,21,23,25
B=(8−14A) mod 26
17 cze 12:41
krzyk: Dziękuję, pokombinuję w ten sposób
17 cze 13:00
jc: Nic sensownego.
I Z D X Z I B Z R I F
I H T B H I N H J I Z
I P J F P I Z P B I T
I X Z J X I L X T I N
I F P N F I X F L I H
I N F R N I J N D I B
I D L Z D I H D N I P
I L B D L I T L F I J
I T R H T I F T X I D
I B H L B I R B P I X
I J X P J I D J H I R
I R N T R I P R Z I L
17 cze 13:02
Sushi:
B musi być parzyste
17 cze 13:02
Sushi:
Tylko wtedy nie uzyska się liczby nieparzystej (mod 26) jaką daje F (5)
17 cze 13:13