Jaki wziąć kąt Fi z współrzędnych biegunowych
Adam: Jaki wziąć kąt Fi z współrzędnych biegunowych
Obliczyć całkę po obszarze D
| | 1 | |
∫∫ |
| D: y≤x2+y2≤x , y≥0 |
| | √1−x2−y2 | |
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki przyjąć kąt fi dla współrzędnych biegunowych? Wychodzi taka
łezka i nie wiem jak to uwzględnić.
Z góry dziękuję za pomoc
17 cze 11:30
Benny: Musisz podzielić to na dwa obszary.
17 cze 11:41
jc:

Przy okazji, to całka niewłaściwa. Dla x=1, y=0, mamy dzielenie przez 0.
17 cze 11:43
jc:
| | rdr | |
∫0π/4 dt ∫sin tcos t |
| = |
| | √1−r2 | |
∫
0π/4 [−
√1−r2]
sin tcos t dt =
∫
0π/4 (cos t − sin t) dt = ...
17 cze 11:52
Adam: skąd ty masz r w liczniku?
17 cze 12:19
Adam: kurrrrr jakobin
17 cze 12:19