:(
nieumiejaca: Dana jest funkcja f(x)= sin5x + sinx gdzie x∊ <0, π>.
Funkcja f:
A. ma tylko 5 miejsc zerowych, których suma jest równa 3π
B. ma tylko 5 miejsc zerowych, których suma jest równa 2π
C. ma tylko 6 miejsc zerowych, których suma jest równa 3π
D. ma tylko 6 miejsc zerowych, ktorych suma jest rowna 2π
prosze o rozwiazanie a nie sama odp!
17 cze 09:06
Sushi:
Zacznij od wzoru sin x + siny = ...
17 cze 09:13
Sushi:
Na „ kole” lub „ egzaminie” nie przejdzie nic nie umiem, chce 3
Rozpisuj dalej podany wzór
17 cze 09:37
nieumiejaca: no rozpisałam ale nie ma takiej odp xD
17 cze 09:52
Sushi:
Zapisz tutaj ,to się sprawdzi
17 cze 09:57
nieumiejaca: sin5x + sinx = 2 sin3x * cos 2x
2 sin 3x= 0 lub cos 2x = 0
3x = kπ lub 3x = π + kπ lub 2x= π/2 + kπ lub 2x= −π/2 + kπ
x= kπ/3 lub x=π/3 +kπ/3 lub x=π/4 +kπ lub x=−π/4 +kπ/2
i dalej podstawiam k do tego przedziału i nie wychodzi
17 cze 10:07
Sushi:
Sin 3x = 0
Dla x ∊ <0; π> argument sinusa należy od 0 do 3 π
17 cze 10:11
Sushi:
17 cze 10:13
Sushi:
więc masz 4 miejsca zerowe
0o, 180o, 360o, 540o
17 cze 10:15
nieumiejaca: a rzeczywiscie, dzieki
17 cze 10:16
nieumiejaca: ale w odpowiedziach jest C
17 cze 10:17
Sushi:

dla cosinusa masz
x ∊ <0; π> więc argument cosinusa należy od 0 do 2π, wiec masz dwa miejsca zerowe
17 cze 10:19
Sushi:
czyli dla sinusa masz :
x
1= 0
x
4= π
dla cosinusa masz:
| | π | |
x5= |
| bo 2*45= 90 cos (90o)= 0 |
| | 4 | |
| | 3π | |
x6= |
| bo 2* 135 = 270 cos (270o)= 0 |
| | 4 | |
17 cze 10:23