wzor?
Krystek: Niech G bedzie grafem planarnym w ktorym kazfy wierzcholek ma stopien 3
Pokazac ze jezeli G ma plaska reprezentacje w ktorej kazdy region jest ograniczony czterema
lub szescioma krawedziami to istnieje dokladnie szesc regionow ograniczonych czterema
krawedziami
wiec
x−liczba scian ograniczona czterema krawedziami
y−liczba scian ograniczona szesioma krawedziami
|E|=(4x+6y)/2
|V|=(4x+6y)/3−nwm kompletnie skad ten wzor,dlaczego na 3 dzielimy,ten wzor jest poprawny bo
robilismy to na zajeciach ,ale nwm skad to się wzieło?
17 cze 09:06
jc:
s=x+y
2k=4x+6y
3w=2k z każdego wierzchołka wychodzą 3 krawędzie
w−k+s=2 wzór Eulera
x= 3(x+y)−(2x+3y)=3s−k=3(2−w+k)−k=6−3w+2k=6
17 cze 09:34
Krystek: ok,a jak bym nie mial w treści zadania ze kazdy wierzcholek ma stopien 3?
17 cze 10:14
jc: To liczba czworokątów mogłaby być dowolnie duża.
17 cze 11:07
jc:

14 czworokątów
17 cze 11:18
Krystek: ok,thx
17 cze 16:11