prosze o rzowiazanie krok po kroku
nieumiejaca: Znaleźć wszystkie funkcje f: R→R takie, że równość 2 * f (x) + f (1 − x) = x zachodzi dla
każdej liczby rzeczywistej x.
Zadanie to można rozwiązać w następujący sposób:
1. podstawiamy do danego równania w miejsce x wyrażenie 1−x: 2 * f (1 − x) + f (x) = 1 − x
2. rozwiązując układ równań 2 * f (x) + f (1 − x) = x i 2 * f (1 − x) + f (x) = 1 − x
(traktując f(x) i f(1−x) jako niewiadome) otrzymujemy wzór funkcji f: f (x) = x − 1/3
W podobny sposób
a) znajdź wszystkie funkcje f: R→R, dla których zachodzi równość x * f (x) − f (1 − x) = 2
b) znajdź wszystkie funkcje f: R − {0} → R, dla których zachodzi równość f (x) + 3 * f (1/x) =
2/x
17 cze 08:39
jc: Wszystko masz napisane.
(a)
2f(x)+(1−x)=x
2f(1−x)+f(x)=1−x
3f(x)=2x−(1−x)=3x−1
f(x)=x−1/3
sprawdzenie (konieczne)
2f(x)+f(1−x)=2(x−1/3)+(1−x−1/3)=x
−−−
(b) tak samo, (c) wstawiasz 1/x w miejsce x.
17 cze 09:03
nieumiejaca: to co napisales jest juz rozwiazane... pytam o kolejne przyklady
17 cze 09:07
jc: Nie było sprawdzenia (stosujemy analizę starożytnych), a wiec zadanie nie było rozwiązane.
x f(x) − f(1−x)=2
(1−x) f(1−x)−f(x)=2
[(1−x)x − 1] f(x) = 2(1−x) − 2
f(x) = 2x/(x2−x+1)
Teraz czas na sprawdzenie!
17 cze 09:19