Całka po krzywej
Lord: Obliczyć całkę x2dx+xydy po krzywej zamkniętej złożonej z łuków y=x2 x+y=2
17 cze 00:19
jc: Pierwszy składnik da zero.
(−2,4) (1,1)
∫−21 x*x2 dx2 + ∫1−2 x*(2−x) d(2−x)
= 2 ∫−21 x4 dx + ∫−21 x(2−x) dx = ...
17 cze 00:38
Benny: Korzystając z tw. Greena
∫∫ydxdy po D={(x,y):x2≤y≤2−x, −2≤x≤1}
17 cze 10:30
jc: Benny, te same rachunki, ani łatwiej, ani trudniej.
| | dt | |
Zadanie z tej samej dziedziny. Oblicz całkę ∫02π |
| . |
| | a2cos2t + b2sin2t | |
Podpowiem, liczy się niemal w pamięci.
17 cze 11:21