Równanie wielomianu
Monika: 6x2(x+2)4(x−3)3=0 Proszę o pomoc bo wogóle nie wiem jak się za to zabrać.
10 lut 11:49
Godzio: żeby całe wyrażenie równało się zero, jeden z jego wyrazów musi być równy zeru
x = 0
lub x=−2
lub x =3
10 lut 11:51
Monika: Czy mógłbyś to bardziej rozpisać a ja potem bym to przeanalizowała
10 lut 11:55
biednymis: jak masz abc=0, to z tego mnożenia może wyjść zero tylko gdy a=0 lub b=0 lub c=0 − innej
możliwości przecież nie ma. U Ciebie a to 6x2, czyli 6x2=0 i stąd wynika x=0, b to (x+2)4
czyli (x+2)4=0 − tak będzie dla x=−2 oraz c to (x−3)3, czyli (x−3)3=0 i stąd masz jeszcze
x=3
10 lut 12:06
Monika: wielkie dzięki
10 lut 12:09