%25252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: eh to tak
zad.
cieciwa okregu ma dlugosc 6
√3 cm.srodek okregu lezy w dlugosci 3cmod tej cieciwy
.oblicz dlugosc okregu

pomocyy
Mycha: wiec tak

rysujesz sobie trojkat- prowadzisz promienie do koncow cieciwy. w tym momencie
masz trojkat o podstawie 6
√3cm i wysokosci 3cm. z twierdzenia pitagorasa obliczasz
dlugosc ramion trojkata czyli Twoich promieni. Tylko pamietaj ze tam trzeba wziac polowe
z podstawy do tego twierdzenia zeby byl trojkat prostokatny

I tak mamy:
r
2=(3
√3)
2+3
2
r
2=36
r=6
i podstawiasz do wzoru na obwod