matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka podwójna, objętość bryły ograniczonej
KamilaWaw:
Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=
√
x
2
+y
2
i z=3 za pomocą całki podwójnej.
17 cze 00:14
piotr:
∫
0
2π
∫
0
3
r(3−r) dr dφ = 2π∫
0
3
r(3−r) dr = 9π
17 cze 16:11