Sprawdzenie zadania z rachunku prawd.
Ania: Przeprowadzono badania z których wynika ze dla malzenstw mieszkajacych we Wrocławiu
prawdopodobieństwo, że mąż będzie głosował w najbliższych wyborach wynosi 0,21.
Prawdopodobieństwo, że żona będzie głosowała wynosi 0,25, a prawdopodobieństwo, że oboje
zagłosują wynosi 0,15. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jedno z nich zagłosuje?
P(A) = 0,21
P(B) = 0,25
P(AnB) = 0,15
P(AuB) = 0,21+0,25−0,15 = 0,46−0,31 = 0,15
Dobrze rozwiązane?
16 cze 22:56
Sushi:
A posiadasz kalkulator ?
17 cze 08:24
Sushi:
21+25−15 ≠ 15
17 cze 08:25
Ania: Sorki, pomyliłam kolejność przy przepisywaniu z kartki

P(AuB) = 0,21+0,25−0,15 = 0,46−0,15 = 0,31
Poza tym rozwiązanie jest dobre?
17 cze 09:48
Sushi:
Zawsze możesz sobie narysować zbiory, jak w poprzednim zadaniu.
Jest ok
17 cze 09:59