Rachunek prawdopodobieństwa
Ania: 1. Zakończenie budowy może zostać opóznione przez strajk. Prawdopodobieństwo strajku
wynosi 0,60. Prawdopodobieństwo, że budowa zostanie zakończona w terminie, gdy nie będzie
strajku, wynosi 0,85. Prawdopodobieństwo, że budowa zostanie zakończona w terminie,
gdy będzie strajk, wynosi 0,35.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że budowa zostanie zakończona w terminie?
b) Przypuśćmy, że budowa została zakończona w terminie. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że był strajk?
a) 0,85 + 0,35 − 0,60 = 0,60
b) 0,35
2. Pracownicy pewnej firmy doradczej wynajmują samochody w trzech wypożyczalniach
samochodów: 60% z wypożyczalni 1., 30% z wypożyczalni 2. i 10% z wypożyczalni 3.
Wiadomo, że 9% samochodów z wypożyczalni 1. wymaga naprawy, 20% samochodów z
wypożyczalni 2. wymaga naprawy i 6% samochodów z wypożyczalni 3. wymaga naprawy.
Okazało się, że pewien samochód wymaga naprawy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
pochodzi z wypożyczalni 2.?
9/60 * 2/30 * 6/10 = 216, wynik − 21,6%
3. Wiadomo, że w województwie pomorskim 8% osób powyżej 50. roku życia ma cukrzycę.
Służba zdrowia w województwie pomorskim rozpoznaje cukrzycę poprawnie u 95%
osób (tzn. u osób, które mają cukrzycę) i rozpoznaje cukrzycę niepoprawnie u 2% osób
(tzn. u osób, które jej nie posiadają). Jakie jest prawdopodobieństwo, że
a) służba zdrowia w województwie pomorskim rozpozna cukrzycę u osoby powyżej 50.
roku życia;
b) osoba powyżej 50. roku życia ma cukrzycę, jeżeli służba zdrowia rozpozna u niej tę
chorobę?
a) 95 − 2 = 93
b) po prostu 95?
Dobrze zrobiłam te zadania?
Jeśli gdzieś jest źle to prosiłabym z wyjaśnieniem
Dziękuje z góry za pomoc
16 cze 18:17
iteRacj@:

zad.1 a/ skorzystaj z 'drzewka' i spróbuj poprawić
16 cze 18:31
Ania: 1. a)
0,35 * 0,6 + 0,85 * 0,4 = 0,21 + 0,34 = 0,55
0,35* 0,6/(0,55) = 0,21/0,55 = 0.38
jest ok?
16 cze 18:39
iteRacj@:
ok
16 cze 18:49
iteRacj@:

zad.2 popraw w taki sam sposób
16 cze 18:55
Ania: 2.
(0,2 * 0,3)/0,9*0,6+0,2*0,3+0,1*0,06 = 0,06/0,12 = 0,5?
16 cze 18:56
iteRacj@: tak jest,
zad.trzecie też do poprawienia
16 cze 19:00
Ania: 3. a) 0,95 * 0,02 = 0,019 −− 1,9%?
b) 0,95 * 0,08 = 0,076
1 − 0,76 = 24 −− 24%?
dobrze?
16 cze 19:06
Ania: Czy w 3. b) bez tego odejmowania i po prostu 76%?
16 cze 19:07
iteRacj@:

Z treści zadania wynika, że "służba zdrowia pomorskim rozpozna cukrzycę" oznacza pozytywny
wynik testu czy badania i nie musi oznaczać choroby, chodzi tylko o rozpoznanie.
Te prawdopodobieństwa rozpoznania są na rysunku.
16 cze 19:16
Ania: czyli
b) 8 − 1,9 = 6,1% ma rozpoznaną chorobę z tych 8%?
na podpunkt a nie mam pomysłu
16 cze 19:25
iteRacj@:
a/ prawdopodobieństwo, że służba zdrowia w województwie pomorskim rozpozna cukrzycę
0.08*0,95 + 0.92*0,02 = 0,0944
to są rozpoznania u tych zdrowych i u chorych w sumie
16 cze 19:38
Ania: aa ok już rozumiem

A podpunkt b jest dobrze?
16 cze 19:44
iteRacj@:
b/ P(R) = 0,0944 − prawdopodobieństwo, że służba zdrowia rozpozna u kogoś cukrzycę
P(C) − prawdopodobieństwo, że mieszkaniec województwa jest chory na cukrzycę
P(C∩R) = 0,95 − prawdopodobieństwo, że badany jest chory cukrzycę i rozpoznano u niego
chorobę
P(C|R) − prawdopodobieństwo, że badany jest rzeczywiście chory na cukrzycę pod warunkiem, że
jest osobą, u której rozpoznano chorobę
16 cze 19:48
iteRacj@: to jest ten sam wzór na prawdopodobieństwo warunkowe i ten sam schemat liczenia, co w
poprzednich zadaniach
16 cze 19:49